Puheenjohtajan terveiset

Hei,

maaliskuu on jo pitkällä, ja sen myötä toisen vuoden opiskelijoiden käytännön opetuksessakin lähestytään jo jakson puoliväliä. Nyt on myös aika puheenjohtajan terveisille täällä blogin puolella.

Olen siis Ilona, toisen vuoden sosiaalityön opiskelija ja Sos ry:n puheenjohtaja. Sosiaalityötä päädyin opiskelemaan mutkan kautta, mutta olen iloinen, että päädyin näin monipuoliselle ja mielenkiintoiselle alalle! Sos ry:n toimintaan lähdin mukaan heti ensimmäisenä vuotena, ja päädyin hetken mielijohteesta toiseksi koulutuspoliittiseksi vastaavaksi. Kopo-vuosi oli todella mielenkiintoinen ja antoisa. Pääsin mukaan suunnittelemaan yhdessä opetussuunnitelmatyöryhmän kanssa uutta syksyllä 2019 alkavaa opetussuunnitelmaa. Mieleen jäi kevään palautetilaisuus, jossa tuoreena kopovastaavana pääsin puheenjohtajan ja toisen kopovastaavan kanssa esittelemään keräämäämme opiskelijapalautetta. Oli erityisen hienoa nähdä myöhemmin, miten palaute vaikutti uuteen opetussuunnitelmaan. Kopovuosi oli kokonaisuudessaan erittäin hyvä kokemus, ja halusin sen jälkeenkin jatkaa Sos ry:ssä. Syyskokouksessa minut valittiin puheenjohtajaksi. Olen kiitollinen saamastani luottamuksesta, ja pyrin toimimaan puheenjohtajan pestissä tämän luottamuksen arvoisesti.

Vuosi 2019 on Sos ry:n kannalta merkittävä. Ensinnäkin yhdistyksemme täyttää jo 45 vuotta! Vuonna 1974 Sos ry aloitti toimintansa sosiaalipolitiikan ainejärjestönä. Sosiaalityötä opiskeltiin tuolloin vielä osana sosiaalipolitiikkaa, mutta myöhemmin sosiaalipolitiikka ja sosiaalityö eriytyivät omiksi koulutuksikseen. Nykyiseksi sosiaalityön opiskelijoiden ainejärjestöksi Sos ry muuttui vuonna 2012, kun sosiaalipolitiikka siirtyi osaksi yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelmaa. Tämän päivän Sos ry on pieni ja aktiivinen ainejärjestö, joka pitää huolen sosiaalityön opiskelijoiden edunvalvonnasta ja luo yhteisöllisyyttä hyvällä tuutoroinnilla ja lukuisilla tapahtumilla. Ensi syksyn juhlintaa vielä suunnitellaan, mutta varmaa on ainakin se, että iltapukumetsästyksen voi jo aloittaa, sillä juhlavuosi huipentuu syksyllä vuosijuhliin. Voitkin varata jo kalenteristasi viikonlopun 26.-27.10.2019 vujuille sekä seuraavan päivän sillikselle. Juhlavuodesta olen erityisen innoissani, nähdään kaikki vujuilla!

Vuoden alussa ehti tapahtua jo suuri muutos, kun vanhat yliopistot jäivät historiaan, ja uusi Tampereen yliopisto aloitti toimintansa 1.1.2019. Samalla myös ylioppilaskunnat yhdistyivät Tampereen ylioppilaskunta TREY:ksi. Ainejärjestötoiminnassa muutos on näkynyt esimerkiksi laajemmissa järjestötoimijoiden verkostoissa sekä odotteluna ja tiedon puutteena, sillä rakenteet, toimintamallit ja esimerkiksi järjestöavustukset, on jouduttu uusissa organisaatiossa miettimään alusta alkaen. Tämä on kuitenkin melko luonnollinen osa muutosvaihetta, ja jo ensi vuonna moni asia sujuu helpommin. Yliopistojen ja ylioppilaskuntien yhdistäminen luo myös aivan uudenlaisen mahdollisuuden yhteisöllisyydelle eri alojen opiskelijoiden välillä.

Syksyllä 2019 tulee voimaan uusi sosiaalityön opetussuunnitelma, joka julkaistaan Tampereen yliopiston sivuilla vielä kevään aikana. Opiskelijoiden ääni on kuulunut koko suunnitteluprosessin ajan. Edunvalvonnan työvoittona voidaan pitää varsinkin sosiaalioikeuden opintopistemäärän nousua 10 opintopisteeseen, mutta monet muutkin muutokset ovat opiskelijoille tervetulleita. Kysymyksiä taas voi herättää gradu-uudistus, jossa gradun sekä graduseminaarin laajuus laskee 10 opintopisteellä. Tämän myötä sosiaalityön gradun opintopistemäärä vastaa paremmin muita Tampereen yliopiston tutkinto-ohjelmien graduja. Tässäkin keskustelussa olimme opiskelijaedustajina mukana aktiivisesti. Huoli on, että työmäärä opintopisteisiin nähden kasvaa, ja tilannetta tuleekin seurata Sos ry:n edunvalvonnassa. Kokonaisuudessaan olen kuitenkin tyytyväinen moniin edunvalvonnan aikaansaamiin muutoksiin opetussuunnitelmassa. Tutkinto-ohjelma järjestää uudesta opetussuunnitelmasta tiedotustilaisuuden torstaina 4.4. klo 16.30-18.00 Linna-rakennuksen tilassa K103, ja tilaisuutta on mahdollisuus seurata myös etänä.

Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan ainejärjestöt loivat uutta maanantaina 4.3., kun järjestöt perustivat yhdessä tiedekuntajärjestön! Yhdistyksen nimeksi tuli Yhteiskunta- ja terveystieteiden ylioppilaat ry, eli YTY. Sos ry toimi järjestön yhtenä perustajajäsenenä. Tiedekuntajärjestö tulee ottamaan tehtäväkseen erityisesti koko tiedekunnan opiskelijoiden edunvalvonnan, jolloin ainejärjestöissä voimme keskittyä puhtaasti oman alan opiskelijoiden edunvalvontaan. YTYn tehtävä on myös luoda yhteisöllisyyttä tiedekunnan sisällä. Tämä vuosi varsinkin tulee YTY:llä kulumaan toiminnan käynnistämiseen ja suunnitteluun, mutta toivon, että jo muutamassa vuodessa YTY tulee olemaan korvaamaton osa tiedekuntamme opiskelijatoimintaa.

Vuonna 2019 on tapahtunut ja on tapahtumassa monenlaista jännittävää. Juhlavuoden ohella tavoitteenamme on pitää muun toiminnan kuten tuutoroinnin, edunvalvonnan ja tapahtumien taso vähintään yhtä laadukkaina, kuin aikaisempinakin vuosina. Kehittämisenkin kohteita löytyy, ihan lähtien näistä nettisivuistamme. Kaiken kaikkiaan olen innoissani tästä hallitusvuodesta. Sos ry:n hallitukseen ja aktiiveihin lähti mukaan innostunutta ja motivoitunutta väkeä. Olemme viime aikoina saaneet myös monia hyviä ehdotuksia suoraan jäseniltä! Kannustan jatkossakin kertomaan ideoista suoraan hallitukselle ja aktiiveille. Tehdään tästä yhdessä erityisen hieno SOS-vuosi! 😊

Ihanaa juhlavuotta toivottaen,
Ilona Sorri, Sos ry:n puheenjohtaja


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokemuksia sosiaalityön harjoittelusta

SOS ry:llä on uudet nettisivut!