Puheenjohtajan terveiset vuoden 2016 alkuun

Nyt tammikuun lopussa puheenjohtajapestistäni takana on jo 1/12. On siis korkea aika laittaa paperille ajatuksiani, uskomuksiani ja toiveitani siitä, mitä vuosi 2016 tuo tälle rakkaaksi muodostuneelle ainejärjestölle tullessaan.


Ainejärjestön toiminta ja olemassaolon mielekkyys on mielestäni tiivistettävissä kahteen ydintehtävään: jäsenten virkistäytymismahdollisuuksien tarjoamiseen mm. bileiden, liikunnan ja kulttuurin saralla sekä jäsenten, sosiaalityön opiskelijoiden, edunvalvontaan. Näistä ensin mainittu on se ainejärjestön näkyvämpi tapa olla osana jäsentensä elämää, mutta tärkeysjärjestykseen näitä kahta ei ole mahdollista – tai mielekästäkään – laittaa, sillä tutkinto-ohjelmassa, yksikössä ja yliopistossa tehtävä koulutuspoliittinen vaikuttamistyö on ensiarvoisen tärkeää ja sen tulokset näkyvät kaikkien opiskelijoiden arjessa hyvin konkreettisella tasolla.


Juuri edunvalvonnan näkökulmasta luvassa on mielenkiintoinen vuosi. Tampere3, säätiöyliopisto, yksikkörakenteen uudistaminen ja yliopistojen rahoitukseen tehdyt merkittävät leikkaukset vaativat edunvalvontasektorilta valppautta. Valtakunnallisesti opiskelijoiden edunvalvonnasta vastaa Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL, Tampereen yliopiston tasolla Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamy ja tutkinto-ohjelman tasolla ei enempää eikä vähempää kuin me, SOS ry. Käytännön vaikuttamisen paikkoja on jo tarjounut opetussuunnitelmatyöryhmässä ja Tampere3:n valmisteluhankkeessa. Jälkimmäisessä tärkeintä on nähdäkseni tuoda esille sosiaalityön kahta roolia: kyse on paitsi laissa säädetyn ammatillisen kelpoisuuden tuottavista opinnoista, myös täysiverisestä yhteiskuntatieteestä. Jotain tärkeää menetetään, jos sosiaalityötä tarkistellaan liian kapeasti vain sosiaalityöntekijän ammattiin ja sosiaali- ja terveydenhuollon kentälle valmistavana koulutuksena.


Edunvalvontaa tekee myös sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, johon SOS ry:llä on perinteisesti ollut lämpimät välit ja hyvät yhteistyösuhteet. Talentia-vastaavan tontille kuuluu ammattijärjestöyhteistyön ylläpitoa ja Talentian tuomista luonnolliseksi ammatillisen järjestäytymisen väyläksi. Toisaalta on muistettava, että SOS ry ei ole talentialainen järjestö ja jäsenistöllämme voi olla syitä olla liittymättä ammattijärjestön jäseneksi. Tavalla tai toisella ammattijärjestöt ovat kuitenkin osa useimpien ainejärjestöjen toimintaa tutkinto-ohjelmista ja pääaineista riippumatta eikä SOS ry muodosta asiassa poikkeusta.


Tapahtumasektorilla luvassa on jotain uutta ja jotain vanhaa. Yksi esimerkki perinteiden jatkumisesta on valkohaalarisitsit, jotka kokoavat taas helmikuussa yhteen Tampereen yliopistojen valkohaalariset, eli sosiaalityön opiskelijoiden lisäksi lääketieteen ja tuotantotalouden opiskelijat. Täysin uusia avauksia on ideoitu, yhteistyökuvioita päivitelty ja monet vanhat tutut tapahtumat ovat saamassa hieman uutta väriä. Pysykää siis kuulolla! Tapahtumasektorilla on muistettava opiskelijoiden heterogeenisyys ja tavoitteemme onkin tarjota monipuolista toimintaa huomioiden se, että järjestön jäsenten elämäntilanteet ja kiinnostuksen kohteet vaihtelevat. Jos tämä meinaa unohtua, saa asiasta antaa meille palautetta!


Ainejärjestö on olemassa jäseniään varten. Toiveita, kehuja, moitteita ja vinkkejä otamme vastaan mielellämme!

Nanna Gisselberg
SOS ry:n puheenjohtaja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokemuksia sosiaalityön harjoittelusta

SOS ry:llä on uudet nettisivut!